Tasuta haridus peab algama lasteaiast

Põhiharidus Eestis on tasuta, keskharidus tasuta, isegi kõrgharidus on tasuta (ja õige on!), et kasvatada tarka ühiskonda ning võimaldada kõikidele oma elus hariduse abil edasi pürgida. Ent kummalisel kombel peavad lastevanemad kõige esimese sammu – lasteaiakoha – eest endiselt maksma. Lasteaia kohatasu on maksimaalselt viiendik alampalgast, ent erineb linnade ja valdade kaupa väga, vähendades võrdseid võimalusi.
Lasteaia kohatasu kaotamine vähendab ebavõrdsust. Foto: Adobe Stock

 

Kas poleks õigem, et ka lasteaiakoha katame ühiselt maksuraha eest? Vanemad saavad siis vabalt valida, kas ja millal soovivad lapse lasteaeda viia. Kas poleks parem, et ükski laps ei jää ilma lasteaias saadavast haridusest, sõprade ning sotsiaalsete oskuste loomisest? Ja emad saaks soovi korral jätkata oma tööalast karjääri? Hoolimata sellest, kui paks on tema vanemate rahakott. Sõltumata sellest, millises omavalitsuses nad elavad.

Riigikogus arutatakse täna, 10. novembril sotsiaaldemokraatide eelnõu, mis vabastaks lastevanemad kõikjal Eestis lasteaia kohatasu maksmisest. Seaduse muutmise eelnõu järgi jäävad kulud riigi kanda – riik peab omavalitsustele saamata jäänud tulu kompenseerima.

Kultuurikomisjoni liikme Eduard Odinetsi kinnitusel vähendab lasteaia kohatasu kaotamine hariduslikku kihistumist ja ebavõrdsust. „Alusharidus on osa iga lapse haridusteest. Meie eesmärgiks on tagada, et ühelgi lapsel ei jääks majanduslikel põhjustel lasteaias käimata,“ märkis Odinets.

Muuseas, lasteaia kohatasu arutelu oleks võinud toimuda riigikogus juba eile, aga seda takistas EKRE esitatud ning oluliseks peetud eelnõu, mis salastaks nende ja teiste erakonda kuuluvate inimeste nimed. Milleks selline salastamine vajalik oleks, jääb arusaamatuks.

Artiklid samast kategooriast