Toimetulekutoetust peab tõstma – on aeg kaotada Eestis absoluutne vaesus!

Ligi 300 000 Eesti inimest elab vaesuses. Sealhulgas iga kolmas üksikvanem. Statistikaameti andmetel elas suhtelises vaesuses 2020. aastal ligi 270 800 inimest, kelle leibkonna koosseisu arvestav kuusissetulek oli väiksem kui 631 eurot. Suurusjärgu võrra vähem – 28 700 inimest – on neid, kes elavad absoluutses vaesuses. Vaesuses elavate inimeste arv küll väheneb, aga väga aeglaselt. Liiga aeglaselt!
Vaesus on üksikvanema nägu. Foto: Adobe Stock

 

  • Vaesuses elavate inimeste arv küll väheneb, aga väga aeglaselt. Liiga aeglaselt!
  • Kui tuleval aastal hakkab alampalk olema 39,5 protsenti prognoositavast keskmisest palgast, siis siin peaks olema sihiks alampalga tõus euroopalikule 50 protsendile.
  • Edasi peaks minema peretoetuse tõstmisega, millega on jäädud pärast sotsiaaldemokraatide algatatud toetuste tõusu seisma.
  • Absoluutse vaesuse juures peab valitsusel olema vaid üks siht: see tuleb kõrvaldada.
Suhtelise vaesuse vähendamiseks tuleks rakendada tervet meetmete paketti. Peatähelepanu all peab seejuures olema pensionide tõus – praegu on suhtelises vaesuses enim 65-aastaseid ja vanemaid. Tuleks tõsta ka alampalga määra. Kui tuleval aastal hakkab alampalk olema 39,5 protsenti prognoositavast keskmisest palgast, siis siin peaks olema sihiks alampalga tõus euroopalikule 50 protsendile. Sealtmaalt saab hakata rääkima äraelamist võimaldavast palgast. Kahjuks pole see teatavasti Kaja Kallase valitsuse prioriteetide seas.

Edasi peaks minema peretoetuse tõstmisega, millega on jäädud pärast sotsiaaldemokraatide algatatud toetuste tõusu – 2015. aastal 45 euroni ning viie euro võrra igal aastal kuni 2018. aastal 60 euroni – seisma. Seisma pole aga jäänud elukalliduse tõus.

Paljusid peresid on aidanud suhtelisest vaesusest välja kolmanda lapse toetus, kuid seda enam tõuseb esile fakt, et aastaga kasvas suhtelises vaesuses elavate üksikvanemate arv kümnendiku võrra. See tähendab, et kui enne elas üksikvanematest suhtelises vaesuses veidi üle veerandi, siis nüüd juba 37,5 protsenti.

Kui suhtelise vaesuse juures võib möönda, et see ei pruugi tähendada alati toimetulekuraskusi, siis absoluutse vaesuse juures peab valitsusel olema vaid üks siht: see tuleb kõrvaldada. Absoluutse vaesuse saabki täielikult välja juurida, tõstes peale eespool nimetatud meetmete ka toimetulekupiiri ja -toetust ning pikendades töötuabiraha maksmist.

Artiklid samast kategooriast