Korea Bernie tahab maksta igaühele miljon vonni kodanikupalka

Lõuna-Korea presidendikandidaat tahab laiendada heaoluriiki

Kuigi Lõuna-Korea on teisel pool maakera, on sealne ühiskond Ida-Euroopa riikidega väga sarnane: kiire majandusareng mitme aastakümne jooksul, millega on kaasnenud ka ebavõrdsuse märkimisväärne kasv.

Lõuna-Koread iseloomustavad vastandlikud väärtused: edukultus ja aasialik kollektivism. Foto: Markus Winkler / Unsplash

Äärmuslik edukultus kombinatsioonis neoliberalistliku õhukese riigi põhimõtetega on tõstnud Lõuna-Korea üheks suitsiidsemaks riigiks maailmas. Nagu mujalgi, on ka seal kiiresti vananev elanikkond, mis paneb senise arengumudeli küsimärgi alla. Hiiglaslikud väärtuslõhed eri põlvkondade vahel ja tõrjuv hoiak sisserände suhtes lõhestavad ühiskonda veelgi.

Lõuna-Korea valitsuspartei ehk Demokraatliku Ühtsuspartei presidendikandidaadiks järgmise aasta valimistel (9. märtsil) on seatud Lee Jae-myung. Praegu on Lee Lõuna-Korea rahvarohkeima, Gyeonggi provintsi kuberner, kes nimetab end ka Korea Bernie Sandersiks.

Lee Jae-myungi eesmärk on vähendada sellega majanduslikku ebavõrdsust ja laiendada heaoluriiki.

Tema põhilubadus on maksta kõigile aastas miljon vonni ehk umbes 725 eurot kodanikupalka. Tema eesmärk on vähendada sellega majanduslikku ebavõrdsust ja laiendada heaoluriiki. Peale kodanikupalga tahab ta ehitada rohkesti munitsipaalmaju ja need rahvale odavalt välja üürida. Lee on lubanud ka parandada suhteid Põhja-Koreaga.

Artiklid samast kategooriast