Kas sinu maakonnast valitud saadik tuleks miinimumpalgaga toime?

Huvitav küsimus, eks ole. Riigikogu saadiku palganumber ületab 4700 euro piiri, samas kui miinimumpalga saaja peab tasuma kõik oma arved 654-eurose palga eest – ehk üle seitsme korra väiksema summa eest kui Riigikogu saadikud.

Mis juhtuks, kui püstitatud küsimusele vastuse leidmiseks teeksime lihtsa katse: võrdsustaks üheks aastaks Riigikogu liikmete palku miinimumpalgaga? Kui paljud neist hakkaks paluma valijatelt annetusi mitte ainult valimiskampaaniaks, vaid ka igapäevasteks toidu- ja eluasemekuludeks?

Mõned väidaks, et riigikogulased ei vääriks säärast kohtlemist – nende töö on ju palju enamat väärt! Kuid kas tõesti on Riigikogu suures saalis kahtlase väärtusega naljade tegemine, üksteise sõimamine ja tavakodanike otsa autoga sõitmine on seitse korda väärtuslikum kui poemüüja või kojamehe töö? Viimane vähemalt viib prügi ära, mitte ei tekita seda juurde.

Palgaküsimus on võtmeküsimus

Algse küsimuse mõte pole selles, et kiruda riigikogulasi. Tavainimese õiglustunnet küll riivavad väljavalitute liiga kõrged palgad, kuid palju rohkem riivab õiglustunnet see, et miinimumpalk on adekvaatseks toimetulekuks liiga madal.

Õigupoolest viimase aastaga on miinimumpalk kaotanud inflatsiooni tõttu üle viiendiku oma väärtusest. Ametiühingud on kaubelnud välja miinimumpalga mõõduka tõusu uuest aastast, ning valitsus aitab madalapalgalisi tulumaksuvaba miinimumi tõstmise abil, kuid need tõusud ei korva hetkel inflatsioonist tingitud ostuvõime langust.

Kui need, kes otsustavad ülejäänud rahva elude üle – poliitikud – peaks ise püüdma toime tulla miinimumpalgaga, siis kahtlemata miinimumpalk tõuseks kiiresti. Ometi kui küsida enamikku poliitikuid, siis nemad ei sooviks näha kiiret miinimumpalga tõusu. Ainsa erakonnana on miinimumpalga kiire tõusu eest julgenud seista sotsiaaldemokraadid. Tõsi, tuleks kiita ka Keskerakonda, mis räägib miinimumpalgaga sarnaselt naeruväärselt madalate pensionide tõstmise vajadusest.

Söandagem küsida

Mida saab teha käesoleva peatüki lugeja miinimumpalga tõusu nimel? Ennekõike saab pärida juba Riigikokku valitud ja sinna alles pürgivatelt poliitikutelt, kas nemad tõstaks miinimumpalka. Ning kui nemad pole nõus küsimusele ühemõtteliselt vastama, siis esitada järgmine küsimus: kas nemad ise tuleks miinimumpalgaga toime?

Esitagem see küsimus! Las poliitikud vastavad! #KasSinaTuleksMiinimumpalgagaToime

Artiklid samast kategooriast