Vähestele toetuste andmise asemel tagagu poliitikud kõigile prii lasteaiakoht!

Sel nädalal jõudis Riigikokku lasterikaste peredele toetust tunduvalt suurendav seaduseelnõu. Esmapilgul tegemist on hea uudisega – lastega pered saavad rohkem raha kätte! Kuid sellel eelnõul on mitu varjukülge.

Esiteks kõige suurem toetuselisa on mõeldud kolme ja enama lapsega peredele, samas kui ühe või kahe lapsega peredeni jõuab ainult mõõdukas 20-eurone toetuse tõus. Seda vaatamata olukorrale, et enamik lapsi kasvab just neis väiksemates peredes.

Teiseks tuleb meenutada, et kuigi riik annab ühe käega toetust juurde, võtab see teise käega selle lisa ära. Kuidas nii? Vastus on väga lihtne: lasteaia kohatasu ja toitlustustasu kaudu! Mõlema tõstmise kohta on tulnud ohtralt uudiseid sel sügisel.

Lasteaiakohtade kättesaadavus lonkab

Seda enam, paljudes Eesti piirkondades on siiamaale probleemiks lasteaiakohtade kättesaadavus! Eriti jabur on olukord Tallinna rõngasvaldades: Eesti jõukaimad kohalikud omavalitsused kas ei suuda või ei viitsi lasteaedu juurde ehitada, kannatajateks on aga väikeste lastega pered. Probleem on paisunud sedavõrd suureks, et lapsevanemad on jõudnud koguni kohtuteeni omavalitsuste vastu.

Raha jagamise asemel võiks riik pakkuda kvaliteetseid tasuta teenuseid

Kas poleks parem, kui osa lasterikaste perede toetuse hiigeltõusuks mõeldud rahast suunataks hoopis nii uute lasteaedade ehitusse kui ka koha- ja toitlustustasu kaotamisse? Kõik lapsed väärivad kasvuks parimaid tingimusi, mitte väikest almust, mida peagi sööb ära inflatsioon. Kindlasti on selline süsteem ka õiglasem: tasuta ligipääsu eelkooliharidusele saaks kõik pered rahakoti suurusest sõltumata.

Paraku tasuta lasteaed jääb enamikes Eesti omavalitsustes vaid unelmaks. Ainsa erakonnana ettepanekut on Riigikogus korduvalt esitanud SDE, kuid kõik katsed on paraku lõppenud tulutult.

Kindlasti aga ei tohi heita meelt – mida rohkem inimesi nõuab tasuta kvaliteetseid lasteaedu, seda suuremaks kasvab surve poliitikutele tegutseda.

 

Artiklid samast kategooriast