Oleks parem kui meie peaminister oleks Sanna Marin!

Palju õnne Soomele iseseisvuspäeva puhul! Naabrite olulise püha puhul saame olla ainult kadedad, kui palju parem on nende peaminister võrreldes Kaja Kallasega.

Kõige lihtsam viis võrrelda peaministreid on mõelda nende suhtumisest tavainimeste muredesse. Meie peaminister õigustas kurikuulsalt eelmisel talvel vähest inimeste aitamist energiakriisis sellega, et tema vanemad küll toetust ei vaja. Sellised väited pole Kallase puhul enam kellelegi ammu üllatuseks.

Erinevalt Kallasest mõistab Marin hästi inimeste muresid: alles hiljuti ütles ta, et Soomes võiks kõik inimesed teenida vähemalt 3000 eurot palka. Soomes küll puudub üldine miinimumpalk, kui selle asemel kehtivad erinevates majandusharudes kollektiivsed sektorlepingud, mis määravad valdkonna miinimumpalka.

Erinev elutee, erinev suhtumine poliitikasse

Kallase ja Marini vaadete erinevust saab otsida juba mõlema noorusest. Kui Kallas sündis hõbelusikaga suus oma isast tipp-poliitiku peres, siis Marin kasvas üles vaesuses. Kui Kallas sai peene hariduse nii Eestist kui välismaalt, siis Marin enne kõrgkooli minekut tegi ausat tööd pagarikojas ja kaupluse kassas.

Kuigi ühest upsakast mõisaomanikust konservatiivne Eesti

poliitik on nimetanud Marinit „müüjatüdrukuks“, siis tegelikkuses tuleb Sannat ainult kiita tema järjekindluse ja läbilöögivõime üle. Marini teistsugune elukogemus on näidanud talle, et iga töö on tunnustamist ja väärikat tasustamist väärt. Pere kogemus Soome sotsiaalkaitsesüsteemiga tema lapseeas on sisendanud temasse veendumuse solidaarsuse vajalikkuses.

Kaja Kallas aga ei näe erilist vajadust solidaarsuse järele. Pole üllatav: kogu elu Eesti eliidi osaks olnud inimene ei suudagi mõista, kuidas tavainimesed elavad, ning mis võivad olla nende mured.

Sanna Marin on Eesti sõber

Kallase fännid võivad viidata tema oskusele langetada õigeid otsuseid ja öelda õigeid sõnu meie välispoliitikas.

Kuid ka sotsiaaldemokraadist Sanna Marin on teinud palju Ukraina relvadega abistamiseks ning on viimas oma riigi välkkiirusega NATOsse! Lisaks sellele Marin on selgelt välja öelnud, et Balti riikide häält Venemaa osas oleks pidanud ammu kuulda võtta. Samuti tema on hinnanud kõrgelt USA panust Euroopa julgeolekusse.

Sanna Marin pole Kallasest kuigi halvem peaminister välispoliitika osas, ning on kordades parem peaminister sotsiaalpoliitika osas! Saame olla ainult kadedad, kui hea peaminister Soomel on. Kui ainult meilgi leiduks samasugune!

Artiklid samast kategooriast