Ungaris on inflatsioon Eestistki hullem!

Novembrikuu inflatsiooni numbrid, mida avaldas hiljuti Eurostat, tõid nii hea kui halba uudise. Halb uudis on see, et Eesti inflatsioon on küll langenud, kuid püsib kõrgena 21,4% juures. Samas hea uudis on see, et nüüdsest on inflatsioon Lätis ja Leedus sama halb kui Eestis, ning Ungaris see on veelgi kõrgem – 23,1%.

Ungari peaminister Orban on püüdnud piirata inflatsiooni igasugu mõeldavaid ja mõeldamatuid meetmeid kasutades: käiku läksid nii kütuse ja mõnede toidukaupade hindade külmutamine kui ka EL-i sanktsioonidest erandi saamine: vene nafta ja gaas tulevad Ungarisse vanaviisi ilma takistuste ja piiranguteta.

Kütuse ja toidu hindadega plaanimajanduse katsetamine ja Kremli ees pugemine pole aga kuidagi aidanud. Kaupmehed lihtsalt tõstsid teiste kaupade hindu veelgi rohkem oma kaotuste korvamiseks. Kütuse osas aga tuli eksperiment kiiresti lõpetada, sest subsideerimise kulud läksid riigieelarvele hullumeelselt kõrgeteks. Tanklad on tõstnud hinnakülmutamise lõppedes hindu hüppeliselt. Venemaa aga tõstis tunduvalt gaasi hinda Ungarile ning sellegi hind jätkas tõusu.

Eestis paljud konservatiivid, nii EKRE-st kui Isamaast, on pidanud Orbanit targaks juhiks ning on soovitanud Eestile Ungari mudelit kopeerida. Paraku aga ei too tegelikkuses Ungari mudel madalamat inflatsiooni, vaid nüüdsest juba veelgi suuremat viletsust kui Eestis. Ja seda Kremli ees pugemise ja enda riigi häbivääristamise hinnaga.

Hindu pole võimalik tagasi madalaks tuua ega nende tõusu naljalt piirata. Kütuse ja toidu hinnad on globaalsete tegurite poolt mõjutatud.

Küll aga riik saab mõndagi teha. Näiteks tõsta miinimumpalka, nagu lubavad sotsiaaldemokraadid. Või kehtestada astmelist tulumaksu, küsides madalapalgalistelt ja keskklassilt vähem makse ja nõudes neid kõige jõukamatelt rohkem, nagu soovivad Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid. Või kehtestada klassikalist ettevõtete tulumaksu ja maksustades jõukaid, mitte niigi juba vaeseid.

Hindu tagasi suruda pole võimalik, sissetulekuid aga on võimalik tõsta hindade järele küll!

Artiklid samast kategooriast