Reformierakond tahab kinkida rikastele pool miljardit eurot aastas

Rahandusministeerium tegi erakondade lubaduste maksumuse analüüsi. Selgus, et kõige kulukam lubadus – 470 miljoni eurose hinnalipikuga aastas – on Reformierakonnal. Selle juures puuduvad Reformierakonnal lubadusele katteallikad.

Nimelt läheb nii palju maksma Reformierakonna lubadus laiendada tulumaksuvabamiinimumi kõigile, millest võidavad enim kõige rikkamad, kes praegu peavad maksma tulumaksu esimesest eurost alates. Alla 1200 euro teenija võidab kõige rohkem 9 eurot 20 senti kuus, samas kui üle 2100 eurose igakuise sissetulekuga inimesed võidavad lausa 140 eurot kuus – see on nii Reformierakonna enda arvutuste järgi!
Üllataval kombel varem oma fiskaalse distsipliini poolest tuntud Reformierakond ei suutnud oma kulukale lubadusele mingit katet pakkuda. Küll lubatakse viia riigieelarve tasakaalu 4 aastaga, aga ei seletata, kuidas seda teha kavatsetakse.
“Lubatakse küll, et hoiame riigi rahanduse korras, aga parandused ei tule õhust, selleks tuleb mingeid kulusid kärpida või makse tõsta. Kuigi need on sõnastatud kui katteallikad, siis me tegelikult ei tea, millega need on sisustatud,” tõdes Rahandusministeeriumi finantspoliitika osakonna juhtivanalüütik Risto Kaarna.

Seega tuleb eeldada, et Reformierakond kas tõstab mingeid teise makse või hoopis kärbib julmalt avalikke teenuseid nagu haridus ja tervishoid, et katta oma maksulangetust rikastele.

Teistsugune lähenemine

Võrdluseks: sotsiaaldemokraatide lubadus tõsta miinimumpalka lausa 1200 euroni kuus ja maksta mõnda aega ettevõtjatele palgatoetust maksaks ainult 230 miljonit eurot kahe aasta jooksul ehk rohkem kui kaks korda vähem kui Reformierakonna peamine lubadus. Sealjuures palgatoetus lõpeks plaani järgi kahe aasta pärast, seega tegemist oleks ainult ajutise kuluga riigieelarvele, erinevalt Reformierakonna püsivast maksulangetusest jõukatele.
Samuti tõi Rahandusministeerium välja, et sotsid pakuvad oma lubaduste katteks tõsta dividendide tulumaksu, kehtestada ajutist riigikaitsemaksu ja maksustada võrdsemalt erinevaid töövorme, mis peaks tooma kokku pea 400 miljoni euroni ulatuva summa riigieelarvesse ehk katta lausa mitu sotside lubadust.

Seega need valimised toovad esile suuri erinevusi valitsuskoalitsiooni sees selle osas, kes Eestis vajab erakondade arvates enim abi riigilt: kas kõige jõukamad või hoopis madalapalgalised, ning kuidas suurejoonelisi lubadusi tegelikult katta.

Artiklid samast kategooriast