Sloveenlased saavad 1200 eurot miinimumpalka. Kas eestlaste palgatase võiks olla sama?

Hiljutine Levila palgavaesust käsitlev artikkel tõi välja, et Sloveenias on miinimumpalk 1203 eurot kuus. Vaate toimetus kontrollis fakti: vastab tõele! Eestiski lubab üks erakond – sotsiaaldemokraadid – sellist miinimumpalka. Kas see oleks Eestis võimalik?

Äkki Sloveenia on suur ja mõjukas riik, mis saab endale sellist miinimumpalka lubada? Ei ole! Sloveenias elab veidi üle 2 miljoni inimese, Eestis 1,37 miljonit. Samuti on meil samasugune totalitaarsete kommunistlike režiimide taak. Samal ajal, kui saime vabaks nõukogude okupatsioonist, iseseisvus Sloveenia Jugoslaaviast.

Kas Sloveenia on rikkam riik? Ei ole! Jõukust mõõdetakse sisemajanduse kogutoodangu ehk SKT abi. Et riike omavahel võrrelda saaks, jagatakse seejärel SKT numbri elanikkonnaga – just nii mõõdetakse, kui palju rikkust toodetakse aastas ühes riigis iga selle elaniku kohta.

Kui Sloveenia SKT per capita on Eurostati andmetel 24 680 eurot aastas, siis Eestis on see näitaja 23 640 eurot. Sloveenia on meist ainult napilt rikkam! Seega kui 1200 eurot kuus tundub olevat palju, siis vähemalt 1150 eurot võiks olla miinimumpalgaks Eestis!

Tõde peitub selles, et Eestis moodustas 2018. aastal miinimumpalk ainult 42% mediaanpalgast, samas kui Sloveenias oli vastav näitaja 62%. Kusjuures Eesti näit oli halvim kogu Euroopa Liidus. Viimaste aastatega olukord palju paremaks ei ole. läinud: ka praegu moodustab miinimumpalk Eestis ainult napilt üle 39% keskmisest palgast.

Kõik see aga tähendab, et Eestis jaotuvad sissetulekud palju ebaõiglasemalt kui Sloveenias. Meie miinimumpalga saajad on võrreldes keksmise eestlasega palju vaesemad kui on miinimumpalga saajad Sloveenias.

Paraku kõikidest erakondadest julgeb Sloveenia moodi miinimumpalka pakkuda ainult SDE. Juba pühapäeval saame teada, kui paljud Eesti inimesed soovivad õiglasemat miinimumpalka ja on valmis seda pakkuva erakonna poolt ka hääletama.

Artiklid samast kategooriast