Progressivne valitsus on võimalik

Valimisi võitis Reformierakond ning võitja otsustab, kes järgmisse valitsusse kuuluma hakkab. Vaade edastab oma nägemuse sellest, milline koalitsioon teeniks eestimaalaste huve parimal viisil.

Reformierakonna valikud

Esiteks saab Reformierakond uuesti moodustada kaksikliitu Keskerakonnaga. Selline koalitsioon kontrolliks 101-st saadikukohas 53. Mis oleks napp enamus, aga siiski enamus. Küll aga selline võimuliit tähendaks seisakuvalitsust, mis midagi eriti otsustada ei suuda ning kogu aeg kempleb omavahel.

Teiseks saaks Reformierakond veel kahekesi valitseda koos Eesti 200-ga, aga sel juhul oleks neil käsutuses ainult 51 häält ehk üheainsa saadiku jonnimine viiks kohe koalitsiooni lagunemiseni.

Kõik teised variandid tähendavad vajadust kaasata vähemalt kolme osapoolt.

Reformierakond saab proovida jätkata ametis oleva valitsusega – sotside ja Isamaaga. Kolme peale oleks kohti kokku 54. Küll aga võib Isamaal tekkida soov jääda kehva tulemuse tagajärjel opositsiooni, ning Isamaa ja SDE vahelised pinged samuti segaks kuigi produktiivse koostöö tegemist.

Seega jääb Reformierakonnale kaks valikut: teha võimuliit Eesti 200-ga ja kaasata sinna kas sotsid või Isamaa.

Vaade toetab progressivset valitsust

Reformierakonna, Eesti 200 ja Isamaa võimuliit küll kontrolliks 59 kohta Riigikogu suures saalis, kuid see ei oleks eriti elujõuline või Eestile kasulik koalitsioon. Valitsusesse kuuluks nii liberaalsed kui konservatiivsed erakonnad, mis tekitaks koalitsioonipartnerite vahel pingeid paljudes küsimustes. Samas ainult parempoolsetest parteidest koosnev koalitsioon ohustaks solidaarse tervishoiu jätkamist ning tähendaks inimeste vähest aitamist keset toimetulekukriisi.

Küll aga kui Reform otsustab moodustada 60 saadikukohaga valitsuse Eesti 200 ja SDE-ga, saab Eesti uue Riigikogu parlamendimatemaatika raames parima võimalik koalitsiooni.

Esiteks oleks kõik valitsuse erakonnad liberaalse kallakuga, mis võiks luua aluse tulemuslikule koostööle.

Teiseks aitaks sotside kaasamine luua tasakaalustatud valitsust, kus ei domineeriks paremparteid. Sotsiaaldemokraatide lisandumine tagaks, et valitsuse istungitel oleks alati inimesi, kes mõtlevad tavakodanike toimetulekule ning on valmis riigi võimaluste piires kriisis kannatavatele inimestele abikäe ulatada.

Kolmandaks iga valitsuserakond saaks panustada koalitsiooni midagi omanäolist: Reformierakonna pikaaegne valitsuskogemus, Eesti 200 uuendusmeelsus ning sotside hoolivus looks tugeva vundamendi tulemuslikule koostööle orienteeritud kestvaks võimuliiduks.

Valik aga on Kaja Kallase oma! Loodame, et ta langetab mõistliku valiku.

Artiklid samast kategooriast