Inflatsioon Ungaris on pea kaks korda kõrgem kui Eestis

Eesti inimeste tarbimisvõime on seoses inflatsiooniga langenud: esimeses kvartalis kasvasid hinnad kiiremini kui palgad ning keskmine reaalpalk langes seetõttu aastases võrdluses 3,2%. Siiski olukord mitmeski Euroopa Liidu liikmesriigis on Eesti omast kordades hullem.

Eriti markantseks näiteks on Ungari, mille autoritaarset juhti Viktor Orbanit on kiitnud korduvalt Eesti konservatiivid. Nimelt kui Eestis oli aastane inflatsioon aprillikuu seisuga 13,2%, siis Ungaris oli vastav näitaja pea 2 korda kõrgem – tervelt 24,5%. Eestist kõrgem inflatsioon oli ka meie lõunanaabritel lätlastel (15,0%), aga ka Poolas, Leedus, Tšehhis ja Slovakkias.

Ungari puhul on märkimisväärne, et inflatsiooni vastu ei aidanud hindade reguleerimine poodides ja tanklates, millest valitsus pidi lõppude lõpuks loobuma nende meetmete kohutava maksumuse tõttu riigieelarvele.

Samuti ei päästnud ungarlasi Eestist pea kaks korda hullemast inflatsioonist Vene veregaasi ja -nafta ostmine. Kui Eesti on lõpetanud gaasi ja nafta importi Venemaalt, siis Ungari jätkab importi „Družba“ (ehk „Sõprus“) naftatoru kaudu. Ometi selline enda põhimõtetele ja Ukrainale selga pööramine ning Kremli valitsejaga räpane dilitamine ei muuda energiat Ungarile kuigi odavamaks.

Parim ravim inflatsiooni vastu on palgakasv

Ometi on erinevalt ungarlastest eestlastel põhjust optimismiks: nimelt käivad hetkel läbirääkimised riigi, ametiühingute ja tööandjate vahel miinimumpalga tõstmiseks. Läbirääkimiste eesmärgiks on tõsta järk-järgult Eesti miinimumpalka 60%-ni mediaanpalgast või 50%-ni keskmisest palgast, nagu on sätestatud koalitsioonilepingus. Tegemist oli sotside suure valimislubadusega, mis koalitsioonilepingus ka kajastust leidis.

Kui miinimumpalk oleks juba praegu 60% mediaanist, siis juba tänavu teeniks miinimumpalga saaja 725€ asemel pea 900€ bruto. Kui osapooled jõuavad kokkuleppele, siis 2027. aasta jaanuariks võib miinimumpalk tõusta umbes 1150€-ni.

Selline miinimumpalga tõus aitaks kindlasti sadu tuhandeid Eesti inimesi inflatsiooniga paremini toime tulla.

Artiklid samast kategooriast