Konservatiivide sõber Orban vetostab Ukrainale abi andmist

Euroopa Liit soovib eraldada Ukrainale täiendavat militaarabi niinimetatud Rahurahastust, et vapras Ukraina rahvas saaks ennast paremini vene sissetungijatest kaitsta. Seni on skeemi kaudu Ukrainale saadetud 3,6 miljardi euro väärtuses relvaabi. Ometi viibib uue abipaketi osutamise otsus Ungari autoritaarse peaministri Viktor Orbani veto tõttu.

Orban väidab, et polevat õiglane, et ainult Ukraina saab Rahurahastust raha ning see polevat kooskõlas fondi eesmärkidega. Aga kas Ukrainas ei käi Venemaa alustatud sõda? Kas Ukraina võit pole kogu ülejäänud vaba ja demokraatliku Euroopa huvides? Kelle huvides tegutseb õigupoolest Ungari valitsus takistades Ukraina abistamist sõjas Venemaaga?

Maikuu keskel tulnud uudis pole aga esimene kord, kui Ungari valitsus takistas abi saatmist Ukrainale või muul viisil halvas Euroopa Liidu tööd. Jaanuarist saadik on takistamas Orban sanktsioone Venemaa tuumaenergia majandusharu vastu. Olukorras, kus Kremli sõdurid on okupeerinud Zaporižžja tuumajaama ning on korduvalt ähvardanud kasutada tuumarelvi, arvab Ungari valitseja, et Venemaa rahvusvahelise tuumaäri piiramine olevat vale samm.

Orban on Eesti konservatiivide parim sõber

Paraku Eestiski on poliitikuid, kel on häid suhteid Orbaniga ning kes sooviks hoopis Ungarist eeskuju võtta nii sise- kui välispoliitikas. Nendeks on EKRE ja Isamaa.

EKRE sidemed Orbaniga on tugevad: alles kuu alguses esines Orbani korraldatud paremäärmuslaste kokkutulekul CPAC Hungary Martin Helme. Ka Mart Helme on varem Orbaniga tihedalt läbi käinud.

Paraku ka erakond Isamaa on arendanud tihedaid suhteid Ungari režiimiga: Isamaa juht Helir-Valdor Seeder samuti kohtus Orbaniga. Ühtlasi käis Ungaris Orbanil külas korduvalt Urmas Reinsalu.

Kuid see pole veel kõik: Isamaa juhid on korduvalt kaitsnud Viktor Orbanit vaatamata tema venemeelsusele ja tõsistele süüdistustele korruptsioonis ning Euroopa Liidu vahendite laristamises ja kõrvale panemises. Kui Euroopa peavoolu konservatiivid – Euroopa Rahvapartei – otsustasid Orbani erakonda korruptsioonisüüdistuste ja kohtute sõltumatuse õõnestamise pärast oma ridadest välja heita, protesteeris Isamaa Seedri ja Reinsalu juhtimisel agaralt otsuse vastu.

Kas Orbani järjekordne käik toob Eesti konservatiividele mõistuse pähe ja sunnib neid tema venemeelsest ja korrumpeeritud režiimist lahti ütlema? Seda näitab aeg, kuid eriti optimistlikuks selle osas olla ei saa.

Artiklid samast kategooriast