Tai progressiivid on moodustamas valitsust valimisvõidu järel

Maikuu keskel toimusid Tais valimised, kus rahvas sai võimaluse öelda, kas nemad toetavad riigi sõjaväega seotud valitsuse jätkamist või nad soovivad muutusi. Valdav enamus valijaid valis muutused, mis ei olnud valimiste vaatlejatele ehk üllatav. Küll aga osutus suureks üllatuseks progressiivse Liigume Edasi (inglise keeles Move Forward) erakonna võit, mida juhib ärimees Pita Limjaroenrat.

Valimiskampaania jooksul ennustati võitu hoopis paremtsentristlikule opositsioonilisele erakonnale Pheu Thai, mis on varemgi valitsenud riiki vastuolulise peaministri Thaksin Shinawatra juhtimisel. Shinawatra ise elab nüüd eksiilis, samas kui erakonda juhib tema tütar Paetongtarn Shinawatra.

Juhtus aga nii, et Liigume Edasi sai 36% häältest ja võitis 151 kohta Tai parlamendi alamkojas 500-st ja Pheu Thai pidi rahulduma teise kohaga valimistel ja 141 parlamendikohaga. Sõjaväega seotud poliitikud aga põrusid valimistel täiesti, kaotades sadu parlamendikohti.

Kusjuures võitis Liigume Edasi kõik parlamendikohad pealinnas Bangkokis peale ühe (32 33-st) ning – kahtlemata pakkudes turistidele huvi – kõik parlamendikohad kuurortlinnas Phuketis.

Lootus muutusteks

Mõlemad võidukad erakonnad aga kiiresti otsustasid koos uue valitsuse moodustada, ning uue võimaliku koalitsiooniga on liitunud ka mitmed väikeerakonnad.

Uue koalitsiooni ambitsioonid on suured: tulevane peaminister Limjaroenrat lubab tõsta miinimumpalka ning pakkuda fikseeritud elektrihinda tarbijatele. Siin saab tõmmata paralleele Eestiga – meilgi kehtib elektri universaalteenus ning plaanitakse tõsta oluliselt miinimumpalka.

Samuti soovib uus koalitsioon legaliseerida abieluvõrdsuse, mis muudaks Taid üheks progressiivsemaks riigiks Kagu-Aasias. Seni ainsaks piirkonna riigiks, kus samast soost paarid saavad abielluda, oli Taiwan. Siingi saab märgata, et progressiivsete jõudude eesmärgid on sarnased nii Eestis kui ka kaugel Taimaal. Saab ainult huviga vaadelda, kas Eesti või arenguriigist Tai esimesena jõuab abieluvõrdsuse seadustamiseni.

Ühtlasi lubab tulevane valitsus reguleerida kanepi tarbimist ning muuta ajateenistuse vabatahtlikuks. Viimast plaanitakse teha sõjaväe mõjuvõimu vähendamiseks ühiskonnas, mida saab pidada mõistlikuks eesmärgiks riigis, mida 2014. aasta sõjaväepöörde järel on valitsenud sõjaväelasest peaministrid.

Lisaks plaanib erakond Liigume Edasi esitada parlamenti eelnõu, mis kaotaks karistusseadustikust kuninga solvamise eest rangeid karistusi määrava sätte. Viimast on kasutatud rohkelt teisitimõtlejate vahistamise ajendina ning just selle sätte alusel on sattunud trellide taha paljud Tai poliitilised vangid.

Takistused võimule pääsemisel

Kuigi valijate veenev enamus toetas demokraatlikke sõjaväevalitsuse vastaseid jõude, siiski tuleb neil ületada veel ühte takistust. Nimelt tuleb peaministri ja valitsuse ametisse nimetamiseks koguda enamuse saadikute toetust esinduskogus, kuhu kuuluvad rahva poolt valitud alamkoja 500 esindajat ja 250 suuresti sõjaväe poolt ametisse määratud ülemkoja liiget. Ehk kokku tuleb koguda 376 saadiku toetust.

Hetkel on koalitsioonis kokku leppinud demokraatlikel erakondadel veidi üle 310 saadiku koos, mis tähendab, et tuleb saada tuge kas parlamenti valitud mõnedelt konservatiivsetelt erakondadelt või loota ülemkoja osade saadikute südametunnistusele.

Siiski valimised on näidanud, et Tai inimesed soovivad näha muutusi ja progressi nii oma elutingimuste parandamise, kodanikuõiguste kaitsmise kui ka sotsiaalse hierarhia osas. Sõjaväe poolt määratud saadikud suudavad soovi korral seda progressilainet ajutiselt takistada, kuid mitte peatada.

Artiklid samast kategooriast