Tulevikuväljavaated: Eesti konservatiivide eeskujud USAs kärbivad jõuliselt naiste õigusi

Naiste õigused on uha suurema surve all eri maailma paikades. Üheks riigiks, kus õigust abordile hakati tagasi pöörama, on USA. Tuleb meeles pidada, et poliitikud, kellest Eesti konservatiivid võtavad eeskuju, on viinud ellu ühed hullimad abordipiirangud arenenud maailmas.

On teada, et just Donald Trump on nimetanud ametisse neid riigikohtunikke, ilma kelle häälteta polnuks võimalik tagasi pöörata pea pool sajandit püsinud Roe vs Wade kohtuotsust, mis seadustas aborte föderaaltasemel.

Roe vs Wade tagasi pööramise järel mitmed vabariiklaste juhitud osariigid kehtestasid oma pinnal peaaegu täielikke abordikeelde. Näiteks Ohio osariigis ei saanud aborti teha vägistamise järel rasestunud 10-aastane tüdruk. Niigi ülimalt palju kannatanud lapsest vägistamise ohver pidi otsima abi naaberosariigist Indianast. Doktor, kes teostas aborti, ei tahtnud kohutavat lugu maha vaikida ja tuli juhtumiga avalikuks. Vilepuhumise eest karistati aga teda 3000 dollarise trahviga. Nii palju sõnavabadust on siis vabariiklaste juhtud osariikides.

Trumpi oponendid pole paremad

Kuigi hetkel peetakse abordivastasest Eesti konservatiivide käilakuju Donald Trumpi USA järgmiste presidendivalimiste vabariiklaste eelvalimiste favoriidiks – tema toetus oma erakonna valijate seas on üle 50%, – siiski ka teised vabariiklaste kandidaadid on sama ekstremistlikud abortide teemal.

Hetkel on suurimaks Trumpi konkurendiks Florida osariigi kuberner Ron DeSantis, keda toetab umbes 20% vabariiklasi. Temagi kuulutas selle aasta aprillis välja seaduse, mis keelustab aborte pärast kuuendat raseduse nädalat. Väikeseks lohutuseks on seegi, et vähemalt Florida abordikeeld pakub erandeid seoses vägistamise ja intsestiga. Mitmes teises vabariiklaste juhitud osariigis isegi vägistamise ohvrid ei saa teha aborti. Samuti on mitmes osariigis keelatud abordid isegi siis, kui raseduse jätkamine ohustab naise elu.

Eesti naiste õigused on kaitstud järgmiseks neljaks aastaks

Vaatel on Eesti naistele kaks uudist, üks neist on hea ja üks on halb. Hea uudis seisneb selles, et Eestis on võimul liberaalne valitsus, mis kaitseb naiste õigusi, ning sellel valitsusel on kõik eeldused kesta kuni 2027. aasta märtsini. Halb uudis on see, et kui 2027. aasta märtsis võimule peaks tulema konservatiivid, võib õigus abordile sattuda küsimärgi alla.

Nimelt on suurim opositsioonierakond EKRE lubanud möödunud valimiste eel lõpetada abortide riiklik rahastamine. Kuna aga EKRE-le meeldib otsida innustust USA vabariiklaste kõige hullumeelsematest ideedest, siis kahtlemata võivad üha radikaliseeruvad konservatiivid jõuda varsti juba abortide keelustamise ettepanekuni.

Igatahes, isegi abortide rahastuse lõpetamine võib sundida vaesusriskis naisi sünnitama olukorras, kus nad pole valmis emaks saama. See, kuidas vaene laps peaks kasvama olukorras, kus tema vanemad teda ei tahtnud või ei olnud kuigi kindlad oma finantsseisus lapse kasvatamiseks, konservatiive ei huvita. Saab ju alati teha nagu diktaator Ceausescu: sundida naise sünnitama, ja kui naised sünnitatud lastest loobuvad, panna lapsi lastekodudesse. Miljonite kaupa, nagu Ceausescu diktatuuri ajal Rumeenias tehti.

Loodetavasti ei kommunistliku terrori Rumeenia õudused ega tänapäeva USA konservatiivide hullumeelsus kunagi Eestis teoks saa.

Artiklid samast kategooriast