Hollandi erakorralistel valimistel ennustatakse sealsele „reformierakonnale“ kaotust ja võitu vasakpoolsetele

See kord polnud juulikuu hapukurgihooajaks Hollandis – viimase kuu jooksul on selles Lääne-Euroopa riigis jõudnud kokku variseda valitsus, paremliberaalne peaminister teatas oma lahkumisest poliitikast ning vasakpoolsed erakonnad on tõusnud küsitlustes esikohale ühe lihtsa triki abil. Kõigest sellest kirjutab oma tänases loos Vaade.

Hollandi valitsuskriis algas sellest, et koalitsiooni kuuluvad liberaalsed ja konservatiivsed erakonnad ei suutnud omavahel kokku leppida pagulasi puudutavates küsimustes. Patiseis päädis valitsuse tagasiastumisega 7. juulil ning erakorraliste valimiste väljakuulutamisega.

Kõigest mitu päeva hiljem teatas kokku varisenud valitsuse paremliberaalne peaminister Mark Rutte, et tema ei kavatse uuesti valimistel kandideerida. Rutte on olnud võimul tervelt 13 aastat järjest ning on olnud kurikuulus oma kokkuhoiu- ja kärpepoliitika poolest. Samuti tema peaministriks oleku aega varjutasid mitmed skandaalid, millest suurim oli peredelt lastetoetuste alusetu tagasinõudmise skandaal Hollandi sotsiaalkaitseameti poolt.

Kui kõik see kõlab Eesti lugejale mõnevõrra tuttavalt, siis selleks on põhjust. Nimelt kuulub Mark Rutte juhitud paremliberaalne erakond samasse fraktsiooni Europarlamendis koos Reformierakonnaga. Paremliberaalid ongi eri riikides oma poliitikate poolest väga sarnased.

Vasakpoolsete erakondade kaval trikk

Opositsioonilised vasakpoolsed pole aga aega raisanud. Kõigest nädalaga jõudsid vasakpoolne Hollandi Tööerakond ja Hollandi Rohelised korraldada hääletuse oma liikmete seas. Hääletusele pandud küsimus oli lihtne: kas Tööerakond ja Rohelised peaksid erakorralistele valimistele ühisnimekirjaga minema? Liikmete vastus oli positiivne.

Uus Tööerakonna ja Roheliste ühendnimekiri juba tõusis küsitlustes esikohale Rutte paremliberaalidest ettepoole. Küll aga võib nende reiting veelgi tõusta, kuna Hollandi Tööerakonna staažikas poliitik ja praegune rohepöörde eest vastutav eurovolinik Frans Timmermans otsustas naasta Brüsselist oma kodumaa poliitikasse. Nimelt soovib Timmermans saada Tööerakonna ja Roheliste ühisnimekirja esinumbriks ning kandideerida Hollandi järgmiseks peaministriks.

Hollandit on valitsenud parempoolsed peaministrid juba üle 20 aasta – viimane Tööerakondlasest peaminister oli Wim Kok, kelle ametiaeg lõppes ammusel 2002. aastal. Rohelised aga pole kunagi kuulunud ühtegi valitsusse. Kas tulbimaale jõuab vasakpööre, saame teada juba novembrikuus.

Artiklid samast kategooriast