Sitalepikust me ei pääse

Kärpekirves töötab rahva kisast hoolimata

Novembri teises pooles küttis Eestis kirgi valitsuse kärpepoliitikast johtuv Transpordiameti plaan vähendada maanteeäärseid käimlaid ja prügikaste. Nüüd on see teoks saanud. Ainuüksi Tartumaal on läinud nelja maanteeäärse parkla käimlad ja prügikastid: https://tartu.postimees.ee/…/transpordiameti-karped…

Kurb on lugu ka selle poolest, et 2024. aastaks peaks veokijuhtidel olema võimalik kasutada teeäärsetes parklates soospetsiifilisi tualette. See tähendab, et kärpimise asemel peaks parklatualette hoopis arendama. Juba praegu 2024. aastal kehtima hakkavatele nõuetele vastavaid tualette võib Eesti maanteedel lugeda üles ühe käe sõrmedel.

Meeldetuletuseks avaldame uuesti Vaates 22. novembril 2021 ilmunud loo:

Maksutõus rikastele või metsas roojamine?

Valitsus kärbib eesti looduse puhtuse ja autojuhtide väärikuse arvelt

19. novembril oli ÜRO üleilmne käimlapäev. Jah, lugesite õigesti. See on peamiselt arenguriikidele suunatud päev, mille eesmärk on toetada tervisele ohutute tualettide ja hügieeni levikut ning lõpetada vajadus õues roojata. Eestis ju sellist probleemi pole – miks sellest kirjutada? Siiski-siiski: Reformierakonna juhitud valitsuse kärped rihivad nüüd Eestit tagasi arengumaade ning ebahügieenilise sanitaarolukorra poole, eemaldades riigiteede äärest tualetid ning prügikastid ja seega suunates hädas inimesi kasutama teeääres käepäraseid võimalusi.

Kui hiljuti on parempoolse majanduspoliitika kärped tabanud laste huviharidust, puhkpilliorkestreid, politseinike ja õpetajate palgatõusu, siis järgmisena reostab kärpepoliitika Eesti looduse puhtust, aga ka inimeste õigust väärikusele ja hügieenile. Nimelt kavatseb Transpordiamet ülaltpoolt tulevate kärpekorralduste täitmiseks eemaldada riigiteedelt prügikastid ja tualetid ning keegi ei pea vist kaks korda mõtlema, mida kahjuks teeb osa inimesi siis, kui teeäärses parklas pole ei prügikasti kohvitopside, määrdunud toidupakendite ja muu prügi jaoks ega ka tualetti, aga lähedal on metsatukk või põõsas.

Nõnda et kui paned varsti teeääres rohkem tähele inetuid kohvitopse ja pudelid, plastpakendi alla neelanud linde või üllatab sind metsatukas jalutades midagi muud „toredat“ , tervita parempoolset majanduspoliitikat, mis ka tugeva majanduskasvu ajal leiab fantaasiarohkelt kohti, kust kärpida. Muidugi ei saatnud sellist täpset kärpimissoovitust reformierakond või selle juhtkond otse, ent nii nagu seni on valitsusepoolne kärpimissurve löönud päästjate palgatõusu või laste huvihariduse pihta, on nüüd kehva valiku ees Transpordiamet ja lõpuks kannatab selle all Eesti inimene ja Eesti loodus.

Rikastele suunatud maksutõusudest või solidaarsemast ühiskonda panustamisest, olgu luksusautodega sõitvatest IT-miljonäridest või kinnisvaramogulitest rääkides, hakkavad aga pea kõik erakonnad kraaksuma „Sotsialism! Sotsialism!”, keskmine valija kangestub ja debatt saabki läbi. Maksud on tabuteema ning enne talume teeääres roojamist ja teiste sinna loobitud prügi, kui kaalume, mis on võimalikud Transpordiameti eelarve katteallikad.

Tundub, et jääb vaid loota, et selle järjekordse jabura kärpe korral läheb läbi Eiki Nestori pakutud ettepanek: „Et Transpordiamet saaks aru, kui rumala koha nad kokkuhoiuks leidsid, teen ettepaneku viia ameti ruumidest nädalaks ajaks välja kõik prügikastid ja sulgeda tualetid. Ehk aitab mõistusele tulla!”

Artiklid samast kategooriast