Kas eestlasi ootab järjekordne intressimäärade tõus?

Euroopa Keskpank (EKP) võib juba peatselt tõsta uuesti baasintressimäärasid, mis viib paratamatult ka kuue kuu Euribori tõusuni. Kuna aga Euriboriga on Eestis seotud enamik kodualane, tõotab keskpankurite eeldatav otsus veelgi suuremaid intressimakseid Eesti peredele ja veelgi suuremaid intressitulusid Eestis tegutsevatele pankadele. Kriitilisele olukorrale vaatamata ei leia sotside juhi Lauri Läänemetsa idee maksustada pankade erakordseid kasumeid toetust teiste erakondade poolt.

Kas intressimäärasid tõstetakse uuesti?

Euroopa Keskpanga nõukogu liikme Robert Holzmanni sõnul ei ole kiire inflatsioon Euroopas alistatud, mistõttu tuleks EKP-l tõsta intressimäärasid ka septembris. Juulis tõsteti põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäära 25 baaspunkti võrra 4,25%-ni. Euroopa Keskpanga nõukogu teeb intressitõusu kohta otsuse 16. septembri istungil.

Samas mõnede EKP nõukogu liikmete arvates on intresse tõstetud majanduse jahutamiseks juba piisavalt. Näiteks on Portugali keskpanga juht Mario Centeno väljendanud seisukohta, et majanduses on märke riskide realiseerumisest, mistõttu tuleks baasintresside tõstmisega olla ettevaatlik. Paraku enamik nõukogu liikmeid kaldub Holzmanni, mitte Centeno seisukohtade poole.

Intressimäärade tõus tõotab pankadele hiigeltulusid

Keskpanga kehtestatavate intressimääradega on seotud enamik intressimäärasid: nii võib EKP otsuse järel tõusta nii Eesti riigivõlakirjade intress kui ka kuue kuu euribor, mis muudab laenamise kallimaks nii riigile kui majapidamistele.

Juba aset leidnud euribori tõusu järel on pankade intressitulud kodulaenudelt, ning seega ka kasumid, kasvanud märkimisväärselt. Näiteks on Eestis tegutsevad pangad teeninud käesoleva aasta esimese kuue kuuga sama palju kui terve aasta peale kokku mullu.

Viiest erakonnast toetavad pankade kasumite erimaksu ainult sotsid

Kuigi pankade erakordsed kasumid on tingitud Keskpanga otsustest, mitte pankurite nutikusest, pole lähiajal pankade erakordsete kasumite maksustamist riigi rahakoti täitmiseks oodata. See on olukorras, kus Reformierakonna rahandusminister Mart Võrklaev on saatnud teistele ministritele hulgaliselt kärpesoovitusi.

Augusti keskpaiku toimunud Arvamusfestivali maksudebatil toetas ainult ühe erakonna esindaja viiest pankade kasumite erakorralist maksustamist. Kuna Reformierakonna, Keskerakonna, Eesti 200 ja Isamaa esindajad pidasid ideed ebamõistlikuks, jäi SDE juht Lauri Läänemets debatil ainsaks poliitikuks, kes toetas pankade hiigelkasumite maksustamist.

Kui suureks paisuvad pankade kasumid EKP otsuste tulemusel lähitulevikus ning mis erakonnad jäävad pankade erimaksustamise teema suhtes jätkuvalt ükskõikseks, näitab aeg.

Artiklid samast kategooriast