Kaja Kallas: valetav poliitik või eluvõõra eliidi musternäidis?

Kaja Kallase kaitsjad väidavad, et tema polevat midagi teadnud oma mehe ärist ega saa üldse oma abikaasa tegude eest vastutada. Samas on üldteada, et Kallas andis mõned kuud tagasi oma mehele 350 000 eurot laenu. Kas tõesti on usutav, et peaminister ei teadnud, kuidas tema abikaasa seda laenu kasutama hakkab!?

Esmakordselt sai avalikkus teada Kaja Kallase 350 000 eurosest laenust oma abikaasale, Arvo Hallikule, juunikuus. Tollal väitis Hallik, et raha läks investeeringuteks. Nüüdseks aga teame, et laenu saanud ettevõtte kaudu on Hallikul märkimisväärne osalus Venemaal vedusid tegevas ettevõttes.

Pärast skandaali lahvatamist väitis Kaja Kallas ise, et tema niisama andis oma mehele laenu ning ei teadnud üldse, millega tema ettevõte tegeleb! Tsiteerides peaministrit: „Mina usaldan oma abikaasat. Kui ta küsib laenu, siis ma seda laenu annan, kui mul on võimalus anda. […] Mina ei ole varem selle vastu huvi tundnud ja üldse sellesse oma näppe toppinud.“

Kas tõesti on võimalik, et Kaja Kallas andis oma abikaasale 350 000 euro suuruse laenu küsimata, milleks täpselt seda laenu kasutama kavatsetakse ning millega täpselt ettevõte tegeleb?

Jultunud vale või pelgalt eluvõõra iniemse käitumine?

Esimene reaktsioon on Kallast mitte uskuda: inimesel peaks ju puuduma igasugu mõistus peas kui tema üle kolmandiku miljoni euro niisama teistele laenab, ning ilmselgelt Kallas nii rumal olla ei saa!

Jah, ilmselt lähedastele inimestele antakse kergemalt laenu kui võõrastele või tuttavatele. Kuid kas kõigest viis aastat kestnud abielusuhe on piisav alus niivõrd suure rahasumma küsimusteta teisele inimesele usaldamiseks?

Kallase kaitsjad väidavad, et tema jaoks polegi tegemist kuigi suure rahasummaga. Vaate redaktsioonis julgeme selles kahelda: Kaja Kallase palk tõusis aprillikuus 8318 euroni kuus, varem oli selleks 7303 eurot kuus. Maksude järel jääb praegu Kallasele umbes 6500 eurot kätte ning kuni aprillini jäi alla 6000 euro kuus kätte. 6000 eurot kuus on väga suur summa, kuid 350 000 euro kogumiseks tulnuks Kallasel säästa kogu oma palka viis aastat järjest!

Kas tõesti on võimalik, et Kallas andis enda viie aasta palgatulu ekvivalendi oma mehele küsimusi esitamata?

Need, kes sellist äärmiselt vähetõenäolist lugu ei usu, saavad olla veendunud, et Kallas valetas oma laenu kohta. Küll aga on võimalik, et Kallas ei valetanud: äkki Kaja Kallas ongi selline eluvõõras inimene, kes võib arvestatava osa oma hoiuseid küsimusi esitamata kuhu iganes investeerida?

Seegi järeldus ei tõota peaministrile midagi head: kas Eesti tõesti vajab valitsusjuhti, kes miljonäride perekonnas hõbelusikas suus sündinuna ei hinda üldse raha väärtust, samas kui paljud pered vaevlevad toimetulekukriisis? Pigem mitte.

Artiklid samast kategooriast