Nüüd isegi pankur pakub maksustada ettevõtete kasumit

Eesti elu ei väsi üllatamast: kui Reformierakond seisab kangekaelselt vastu sotside ettepanekule julma kärpimise asemel ettevõtteid rohkem maksustada, siis Swedbanki juhatuse esimees Olavi Lepp on teisel seisukohal. Nimelt soovitas Lepp kehtestada klassikalist ettevõtete tulumaksu kogu ettevõtete kasumile, mitte ainult dividendidele. Ühtlasi ütles Eesti üks esipankureid oma usutluses Postimehele, et Eestil on aeg hakata Skandinaavia riikide moodi vara ja rikkust senisest rohkem maksustama.

Lepa sõnul on ettevõtete tulumaks üks viis, kuidas riik võiks riigieelarvesse raha saada. Tema tõi välja, et meie naaberriikides see maks kehtib.

„See on olnud Eesti suur eelis, et ettevõte saab kasumi reinvesteerida. Küsimus aga on, kas riik peab andma ettevõtetele tasuta kapitali tema tulumaksukohustust edasi lükates. See on maitse asi. Praegu on aeg see küsimus uuesti läbi mõelda,“ sõnas Swedbanki juht.

Õigupoolest ainsad Euroopa Liidu liikmesriigid, kus pole klassikalist ettevõtete tulumaksu, on Eesti ja Läti! Kas tõesti on mõistlik järgida Eestist veelgi vaesema lõunanaabri eeskuju, kui hiljuti meist edukamatel leedukatel, poolakatel ja tšehhidel on klassikaline ettevõtete tulumaks ilusti olemas?

Samuti soovitas Lepp mõelda vara maksustamisele, tuues eeskujuks Skandinaaviat: „Klassikalisi varamakse meil samuti ei ole, maamaksust kuni kõige muuni, mida võiks proovida maksustada. Edukamal osal elanikkonnast on akumuleerunud vara ja kuna Eesti maksustamine on tööjõu ja tarbimise keskne, võib edukama elanikkonna maksukoormus olla teistsugune. Skandinaavias on proovitud sealt võtta rohkem.“

Oma maksujutu võttis Swedbanki juht tõdemusega, et kui eestlased tahavad sotsiaalset heaoluühiskonda nagu Põhjala riikides, siis peab arvestama, et tuleb ka kõrgem maksukoormus.

Aeg näitab, kas paremerakonnad eesotsas Reformierakonnaga võtavad Lepa soovitusi kuulda. Ometi on märkimisväärne, et nüüd isegi pankurid hoolivad ühiskonna õiglustundest vähemalt sõnades rohkem kui Kaja Kallas.

Artiklid samast kategooriast