Leedu õpetajate otsus streikida on toomas neile palgatõusu

Kui Eestis pakub haridusminister Kristina Kallas õpetajatele 1,7% palgatõusu järgmisel aastal, siis Leedu valitsus lubab tõsta õpetajate palka 21% ühe aasta jooksul. Leedu õpetajate edu taga on tõenäoliselt nende otsus streikida.

Leedu õpetajad seisavad oma õiguste eest

Leedu haridustöötajate ametiühing (LŠDPS) kuulutas eelmisel nädalal, et õpetajad alustavad 29. septembril streigiga. Ametiühingu sooviks on see, et valitsus tõstaks õpetajate palka 20% juba käesoleva aasta lõpuni ning veel 30% järgmisel aastal. Seega kokku nõutakse üle 50% palgatõusu kahe aasta jooksul.

Kuigi Leedu valitsus pole valmis õpetajate nõudmisi täitma, tegi Leedu haridusminister Gintautas Jakštas siiski omapoolse pakkumise: valitsus on nõus tõstma õpetajate palka 21% järgmisel aastal. Lisaks lubas Leedu valitsus vähendada õpilaste arvu klassi kohta, leevendamaks koormust õpetajatele.

Ametiühingu juht Andrius Navickas ütles haridusministri ettepanekut kommenteerides, et ilma streigi väljakuulutamiseta poleks minister sellist pakkumist kindlasti teinud. Navickas lisas, et läbirääkimised on alles alanud, vihjates, et õpetajad jätkuvalt nõuavad 21%-st suuremat palgatõsu.

Kas Eeesti õpetajad võtavad Leedu kolleegidest eeskuju?

Eestis on õpetajad palju hullemas seisus: kui Leedus on valitsus valmis tõstma õpetajate palka 21%, siis Eestis pakub haridusminister Kristina Kallas (Eesti 200) tõsta õpetajatele palga alammäära 1,7%. Vahe on enam kui kümnekordne!

Lisaks õpetajatele otsustas Reformierakonna juhitud valitsus jätta palgatõusust ilma päästjad ja politseinikud.

Siiski on märke, et Eesti õpetajad võivad võtta eeskuju oma Leedu kolleegidest. Nii ütles õpetajate ühenduste võrgustiku koordinaator Madis Somelar intervjuus ETV-le, et õpetajad võivad suurema palgatõusu nimel ka streikima hakata.

“Osa Reformierakonnast ei näe haridust investeeringuna, oleme nagu mingi kulukoht. Idealistlik arusaamine, et seda olukorda saab muuta, on purunenud,” märkis Somelar.

Vaade soovib õpetajatele, aga ka päästjatele, polisteinikele ning kõigile teistele avaliku ja erasektori töötajatele julgust oma õiguste eest seismisel. Leedu õpetajad on näidanud, et streikides on võimalik mõndagi saavutada.

Artiklid samast kategooriast