Valid Reinsalu, saad hiigelkärpeid pensionide, tervishoiu ja hariduse arvelt!?

Graafik: SALK, Tarmo Jüristo.

Opositsiooni juhtivaks jõuks välja kujunenud erakond Isamaa arvates võiks riik hakkama saada, kui maksutõusude asemel kärpida riigi kulutusi. Ometi tähendaks see sadadesse miljonitesse ulatuvaid kärpeid hariduse, tervishoiu ja sotsiaalkaitse valdkondades.

Näib aga, et suurem osa opositsioonierakondade valijatest toetab riigi kulutuste kärpimist. Nii on sellega täiesti nõus SALK-i tellitud uuringu järgi üle poole EKRE, Isamaa, Parempoolsete ja isegi Keskerakonna toetajatest!

Ometi tuleb meeles pidada, et riigi suurim kulurida on sotsiaalkaitse. Kokku ulatuvad järgmise aasta riigieelarve kulutused ja investeeringud 18,5 miljardi euroni.

Sellest suurim kulurida on eestimaalaste heaolu, millele kulutatakse 5,67 miljardit eurot. Valdavalt on tegemist pensionide maksmiseks tehtavate kulutustega.

Suuruselt teine valdkond on tervishoid, millele on plaanis kulutada 2,5 miljardit eurot.

Suuruselt kolmas valdkond on julgeolek ja riigikaiste 1,02 miljarid euroga.

Neljandale ja viiendale kohale jäävad haridus ja transport 0,83 ja 0,82 miljardi euroga.

See on riigikulutuste esiviisik. Pole võimalik kuigi palju säästa, kui mitte puudutada neid valdkondi!

Ometi kõik need valdkonnad vajavad hoopis lisaraha, mitte kärpeid: Eesti vanaduspensionid on liiga madalad, ravijärjekorrad on liiga pikad, bussid käivad maal harva, kvalifitseeritud õpetajatest on tekkimas puudus ning sõjaka idanaabri eest tuleb ennast osata kaitsta!

Kärped tähendaks veelgi ebaõiglasemat Eestit, kus haige saab ravi alles siis, kui ta on valmis omast taskust selle eest maksma, ning vaestest peredest pärit noored ei saa unistadagi ülikooli minekust.

Parlamendierakondade toetajatest on tuima riigikulutsute kärpimise vastu enim sotside toetajad. Nad ei taha vist erameditsiini, eraülikoole ja erasõjaväge.

Artiklid samast kategooriast