UURING: VALDAV ENAMUS EESTLASTEST TOETAB ASTMELIST TULUMAKSU

Maksukoormuse jaotumine leibkonniti sõltuvalt sissetulekust. Allikas: Rahandusministeerium.

Värskest Maksu- ja Tolliameti (MTA) tellitud uuringust selgus, et lausa 70 protsendi Eesti elanike arvates peaks kõrgemat sissetulekut teenivatel inimestel olema tänasest suurem maksukoormus. Reaalsuses saab see tähendada ainult astmelist tulumaksu.

Vajadus õiglasema maksustamise järele polnud kunagi varem nii selge nagu praegu. Rahandusministeeriumi andmetel maksavad kõige jõukamad eestlased vähem makse kui kõige vaesemad!

Nii maksab 10 700 eurot teeniv leibkond umbes viiendiku anda tuludest maksudena riigile, samas kui ainult 400 eurot teeniv leibkond – teisisõnu, puruvaesed – annavad riigile maksudena edasi peaaegu neljandiku oma tuludest.

Põhjus peitub selles, et kõige vaesemad peavad paratamatult maksma poes käibemaksu ja aktsiise, samas kui jõukad suudavad oma tulusid optimeerides enda tulumaksukoormust vähendada. Seega oleks viimane aeg kehtestada astmeline tulumaks ja võidelda palgatulu dividendidena välja võtmise vastu!

Eestis elab palju ärimehi, kes ametlikult teenivad miinimumpalka, kuid võtavad ettevõttest välja sadade tuhandete ja isegi miljonite eurode kaupa dividende. Paljud MTA uuringule vastanud inimesed on probleemist kuulnud: vaid 61% Eesti elanikest arvab, et enamik inimesi deklareerivad ja maksavad oma maksud korrektselt ära.

Paraku astmelise tulumaksu kehtestamise asemel otsustas Reformierakond eesotsas Kaja Kallasega tõsta käibemaksu kahe protsendipunkti võrra, mis lööb enim kõige vaesemate pihta.

Ainsaks lohutuseks jääb asjaolu, et juba alates järgmise aasta jaanuarist teeb miinimumpalk ajaloolise tõusu 95 euro võrra 820 euroni. Tegemist oli sotsiaaldemokraatide eeltingimusega koalitsiooniga liitumiseks. Juba 2027. aasta jaanuaris tõuseb miinimumpalk 50 protsendini keskmisest palgast ehk umbes 1150 euroni, mis aitab oluliselt vähendada palgavaesust.

Lisaks tõuseb sotside initsiatiivil 2025. aastal ka dividendide pealt makstav tulumaks 20-lt 22 protsendini ning kaotatakse regulaarselt makstavate dividendide soodusmäär. Viimane erand võimaldas suurettevõtetel, ennekõike välismaistel pankadel, maksta ainult 14 protsenti tulumaksu, kui dividendide suurus oli iga aasta sama. 2025. aastast kaob ka see rikkaid soosiv erand.

Lühidalt: miinimumpalga tõusu ja suurettevõtete kõrgema maksustamise tõid eestlastele sotsid, aga käibemaksu tõusu vaestele tõi Kaja Kallas. Ütleb mõndagi erinevate erakondade prioriteetidest.

Artiklid samast kategooriast