Tuulelipp Ratas: Savisaare õpipoiss unustas Isamaasse astudes oma seni jagatud lubadused

Foto: illustratiivne kollaaž.

Jaanuari lõpus leidis aset üks markantsemaid muutusi viimaste aastate Eesti poliitikas: endine Keskerakonna esimees Jüri Ratas liitus erakond Isamaaga. Meedias spekuleeritakse aina rohkem, et paljud senised Keskerakonna valijad hakkavat nüüd toetama Isamaad. Vaade julgeb neis ennustustes kahelda: on raskem leida erakonda, mis oleks Ratase-aegsest Keskerakonnast vaadete poolest kaugem kui Isamaa!

Seetõttu saab julgelt väita, et Ratase uue erakonnavalik oli puhtalt poliittehnoloogiline ning ühtlasi täielikult põhimõttelage. Samuti Keskerakonnast lahkunud Tanel Kiik, Jaak Aab, Ester Karuse ja Andre Hanimägi on teinud ideoloogiliselt palju loogilisema valiku. Vaade seletab kohe, miks.

Õiglane astmeline tulumaks versus Venemaa moodi rikkaid soosiv maksusüsteem

Jüri Ratas liitus Keskerakonnaga kõigest 22-aastase noormehena kauges 2000. aastas. Ning kõik järgnevad aastad kaitses ta jõuliselt Keskerakonna astmelise tulumaksu ideed, mille järgi peaksid rikkad maksma suurema protsendi tulumaksu kui vaesed.

Ratase juhtimisel lubas Keskerakond nii 2019. kui 2023. aasta Riigikogu valimiste eel astmelise tulumaksu kehtestamist.

“See on õiglane, kui need inimesed, kes teenivad Eestis rohkem, ka panustavad protsentuaalselt rohkem,” rääkis märtsivalimiste eel Ratas, lubades lausa kolme astmega tulumaksu.

See-eest erakond Isamaa on läbi aastakümnete seisnud ühetaolise tulumaksu eest. Seda põhimõtet toetab nii praegune esimees Urmas Reinsalu kui ka loomulikult Isamaa rajaja Maart Laar.

Ometi hakkab nüüd Savisaare kunagine õpipois Ratas kaitsma Laare loodud erakonna seisukohti.

Seda enam, seni oma sõnades sotsiaalse õigluse ja võrdsete võimaluste eest seisnud Ratas hakkas üleöö flirtima konservatiivsete väärtustega ka välispoliitikas – Isamaa tänane juht Reinsalu on varem toonud Eestile eeskujuks Ungarit. Riiki, mida juhib konservatiivne autokraat Orban, kes sõbrustab Putiniga ja takistab Euroopal toetada Ukrainat.

Sotsidega liitunud ekskeskerakondlased jäid oma põhimõtetele truuks

Aeg näitab, kuidas Ratas suudab oma ideoloogilist kannapööret oma senistele valijatele seletada. Sotsidega liitunutel on erakonnavahetuse õigustamine palju lihtsam. Jaak Aab seletas hiljuti oma otsust liituda sotsidega nii:

„Olen otseselt öelnud, et kui maailmavaadet vaadata, ei ole meil kuskile mujale minna, vähemalt minul. Mina olen maailmavaate põhjal erakonnas, mitte karjääri või ametikohtade pärast. Ja sotsidega kattub see praktiliselt sada protsenti, kui lugeda programme ja võrrelda tegevusi,“ ütles Aab intervjuus ERR-ile veebruari alguses.

Ning tal on õigus! SDE juht Lauri Läänemets on korduvalt väljendanud toetust astmelise tulumaksu ideele ning see on olnud ilusti ka sotsiaaldemokraatide 2023. aasta Riigikogu valimiste programmis.

„Mina arvan, et see on ka auasi, kui sa saad ühiskonda rohkem panustada. Inimeste kõrvalt võiksid ka ettevõtted mõneprotsendise klassikalise ettevõtlustulumaksu panuse anda,“ ütles hiljuti Läänemets, avaldades toetust nii astmelisele tulumaksule kui klassikalisele ettevõtete tulumaksule.

Teatavasti ei maksa Eesti ettevõtted ainsatena EL-is koos lätlastega tulumaksu kogu kasumilt.

Kui minevikus seisis nende põhimõtete eest kindlalt ka Jüri Ratas, siis nüüdseks töötab ta nende põhimõtete vastu, tuues hääli majanduspoliitiliselt vaat et kõige parempoolsemale Eesti erakonnale – Isamaale.

Artiklid samast kategooriast