Konservatiivid kaotasid ajateenistuse – vasakerakonnad taastasid selle

Taani peaminister Mette Frederiksen külastamas NATO vägesid Poolas

Vene ohuga silmitsi seistes otsustasid mitmed Euroopa riigid hiljuti ajateenistuse taastamise kasuks. Kuid kes on need poliitikud, kes sellise julge, kuid hädavajaliku otsuse teinud? Kas need on konservatiivid? Või äkki liberaalid? Sugugi mitte: kõikides hiljuti ajateenistuse taastanud riikides olid vastava otsuse langetamise hetkel võimul hoopis vasakpoolsed!

Rootsi sotsid on teerajajad

Rootsis kaotati ajateenistus 2010. aastal – muide võimul olid toona Frederik Reinfeldti juhitud Rootsi Moderaadid, kes istuvad Euroopa Parlamendis samas fraktsioonis koos erakonnaga Isamaa.

2018. aastal otsustas vahepeal Rootsis võimule tulnud sotsiaaldemokraadist peaminister Stefan Löfven, et kasvava Vene ohu tõttu on aeg ajateenistus taastada. Rootsi sai üheks esimeseks riigiks Euroopas, mis naasis kohustusliku ajateenistuse süsteemi juurde, ning teerajajateks olid mitte konservatiivid või liberaalid, vaid sotsid.

Saksamaa soovib võtta Põhjala riikidest eeskuju

Käesoleva aasta alguses teatasid ajateenistuse laiendamisest ka Taani ja Norra. Sotsist Taani peaminister Mette Frederiksen teatas märtsis, et ajateenistusse kutsutakse edaspidi lisaks noormeestele ka neiusid ning aega tuleb teenida senise nelja kuu asemel 11 kuud. Samuti suurendab Taani oma riigikaitsekulutusi ning annetab kõik oma F-16 hävituslennukid Ukrainale.

Aprilli alguses avalikustas Norra peaminister Jonas Gahr Store plaani, mille järgi suureneb iga aasta ajateenistusse kutsutud noorte arv 50 protsendi võrra. Samuti suurendab Norra oma riigikaitsekulutusi. Ka Store on juhtumisi sotsiaaldemokraat.

Kuid tõeline pommuudis tuli Saksamaalt: sotsist kaitseminister Boris Pistorius teatas suurtest ümberkorraldustest Bundeswehris, mille eesmärk on tõsta selle lahinguvõimet. Ühtlasi ütles Pistorius, et lähikuudel jõuab Saksa rahvasaadikute ette kaitseministeeriumi ettepanek ajateenistuse taastamiseks.

Seega võib juhtuda, et juba selle aasta lõpuks taastab sotsist kantsleri Olaf Scholzi juhitud Saksa koalitsioon ajateenistuse, mille kaotas 2010. aastal tema konservatiivist eelkäija Angela Merkel!

Eestiski toetasid ajateenistuse kaotamist paremparteid

Nagu näha, tegelevad mujal Euroopas kaitsevõime taastamisega just vasaktsentristlikud poliitikud, parandades oma parempoolsete eelkäijate tehtud vigu. Ka Eestis toetas Reformierakond ajateenistuse lühendamist veel vahetult enne Krimmi okupeerimist, ning mõned selle parempoolse erakonna juhtpoliitikud toetasid koguni ajateenistuse kaotamist.

Tegelikult pole siin midagi üllatavat: ajateenistuse korraldamine ning korraliku kaitseväe ülalpidamine maksab raha, parempoolsed erakonnad unistavad aga alati riigi kulutuste kokku tõmbamisest. See-eest vasakpoolsed jõud on alati toetanud võimalikult tugevamat riiki, mis tegutseb aktiivselt igas valdkonnas. Miks riigikaitse peaks olema erandiks?

Artiklid samast kategooriast