Uuring: toimetulek ja julgeolek on Euroopa valimiste põhiteemad


Hiljuti avaldatud Eurobaromeetri uuringust selgub, et Eesti valijaid kõnetavad Euroopa Parlamendi valimiste eel enim just toimetuleku ja julgeoleku teemad. Seetõttu võib ennustada, et edu neil valimistel saadab just neid kandidaate ja erakondi, mis oskavad pakkuda toimivaid lahendusi mõlemas valdkonnas.

Valijate prioriteediks on toimetulek ja julgeolek

Sel kevadel silmast-silma läbiviidud uuringus küsiti 1007 Eesti valijalt, milliseid teemasid peaks järgmiste Euroopa Parlamendi valimiste kampaania ajal esmatähtsana arutama. Samasuguse küsimuse esitati ka kõikide teiste Euroopa Liidu riikide valijatele. Vastajad said valida mitu vastusevarianti korraga.

Kui EL-is keskmiselt ei nimetanud üle kolmandiku vastanutest ühtegi teemat esmatähtsaks, siis Eestis joonistub välja kaks teemat, mille vastu tunneb erilist huvi peaaegu pool valijatest.

Nimelt vastas 47 protsenti valijatest, et nende jaoks on esmatähtis majanduse toetamine ja uute töökohtade loomine. Samuti 47 protsenti vastanutest ütles, et nende meelest on esmatähtis EL-i kaitse ja julgeolek.

Nende teemade kõrval mainisid eestlased tähtsatena ka rahvatervist, võitlust vaesusega, Euroopa tulevikku, energeetikat ja põllumajanduspoliitikat. Siiski on kõik need teemad esmatähtsad ainult umbes 30 protsendile valijatest.

Mida saab järeldada antud küsitlusest? Ilmselge, et Eesti valijaid huvitavad vahetult enne Euroopa Parlamendi valimisi võrdselt toimetulek ja julgeolek. Seetõttu peavad erakonnad ja kandidaadid suutma pakkuda toimivaid lahendusi mõlemas valdkonnas.

Toimetulek on julgeolek

Siiski ei suuda enamik erakondi hetkel seda teha. Reformierakond ja Parempoolsed räägivad julgeolekust, kuid tavainimeste toimetulekuprobleeme nemad lahendada vaevu suudaksid (või üldse tahaksid).

Keskerakond pole Kõlvarti juhtimisel julgeoleku teemal üldse usaldusväärne ning Eesti 200 esimees Margus Tsahkna ei räägigi eriti kummastki teemast, eelistades poseerida sotsiaalmeedias suunamudijatega.

Ei paku suurt lootust ka konservatiivid. Nii Isamaa kui EKRE püüavad pigem koguda valimistel protestihääli, kuid ei paku eriti konkreetseid lahendusi toimetuleku teemal peale valitsuse kritiseerimise. Lisaks pole EKRE paljudele valijatele julgeoleku teemal usutav oma mitme prominentse kõneisiku tõrksa suhtumise tõttu Ukraina abistamisse.

Potentsiaali on sotsiaaldemokraatidel, kes läksid viimastele Riigikogu valimistele loosungiga „Toimetulek on julgeolek!“

Eurobaromeetri uuring kinnitab, et antud valem on jätkuvalt valijatele aktuaalne. SDE näol on tegemist ainsa erakonnaga, mis korraga lubab nii tagada alampalga kiire tõusu ja kasutada EL-i vahendeid töökohtade loomiseks väljaspool suuri linnu kui ka luua Euroopa Komisjonis kaitsevoliniku positsiooni ja tugevdada EL-i piiriturvalisust. On ju tegemist ainsa erakonnaga, mis on aastaid järjest rääkinud riigikaitsemaksu kehtestamise vajadusest.

Paistab, et kui sotsid suudavad oma sõnumid valijateni viia, terendab neile juunikuistel Euroopa Parlamendi valimistel kaks eurosaadiku mandaati Eestile mõeldud seitsmest.

Artiklid samast kategooriast