Kahepalgelisus: Isamaa soosik Euroopas veab eest autokeeldu

Kuigi Riho Terras, Urmas Reinsalu ja Jüri Ratas armastavad kritiseerida Euroopa Liidu poliitikat rohepöörde osas, viiakse Euroopa Liidu roheplaanid ellu just Isamaa poliitikute häälte toel. Lihtne tõestus: kui kodumaal arvustab Isamaa automaksu, siis Brüsselis toetavad Isamaa poliitikud Ursula von der Leyeni jätkamist Euroopa Komisjoni presidendina. Selle sama von der Leyeni jätkamist, kelle juhtimisel keelustati Euroopa Liidus uute sisepõlemismootoriga autode müük.

Eurokonservatiivide vastuoluline autokeeld

Euroopa Komisjon pakkus uute sisepõlemismootoriga autode müügikeelu välja juba 2022. aastal ning eelmise aasta kevadel võttiski Euroopa Parlament vastu seaduse, mille järgi ei tohi selliseid autosid alates 2035. aastast enam EL-is müüa.

Märkimisväärne on ka see, et keelu eestvedajaks on Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, kes muidu kuulub Euroopa paremtsentristide ehk Euroopa Rahvapartei (EPP) hulka, mille liikmeks on ka erakond Isamaa.

Kuigi selle aasta alguses püüdsid osad EPP poliitikud veenda Euroopa Komisjoni presidenti, et keelust tuleb loobuda, eemaldati von der Leyeni enda nõudmisel erakonna valimisprogrammist vastav lubadus. Koos Von der Leyeniga jääb autokeeld püsima.

Valid Ratase ja Terrase, saad jälle von der Leyeni

Konservatiivi jaoks on von der Leyen alati olnud üllatavalt rohelise mõtteviisiga poliitik ning pole mingeid märke, et teisele ametiajale valituks osutudes kavatseks Euroopa Komisjoni juht oma poliitikat muuta.

Osasid konservatiive ärritab siiski von der Leyeni poliitika nii palju, et nad keelduvad tema kandidatuuri toetamast. Nii ütlesid samuti EPP-sse kuuluvad Prantsuse Vabariiklased, et nad ei kavatse von der Leyeni poolt hääletada Euroopa Parlamendis järgmise Euroopa Komisjoni juhi valimistel ega pea teda oma esinumbriks.

Ometi pole sarnast avaldust teinud Isamaa poliitikud: nende jaoks on von der Leyen jätkuvalt esinumber ja EPP ainus kandidaat Euroopa Komisjoni etteotsa.

Seetõttu tasub valijal olla valvas: kui kodumaal reklaamivad Terras, Reinsalu ja Ratas ennast rohepöörde suhtes skeptiliste konservatiividena, siis Brüsselis toetavad nad kindlalt von der Leyeni jätkamist EL-i juhina.

Kas selline tegevus liigitub valijate petmiseks, on valijate endi otsustada.

Artiklid samast kategooriast