USA ja Saksa konservatiivid pöörasid Ukrainale selja

Venemaa agressiooni eest ennast ja kogu Euroopat kaitsev Ukraina on seni saanud loota enamike lääneriikide kaljukindlale toetusele, kusjuures just president Joe Bideni juhitud Ameerika Ühendriigid ja kantsler Olaf Scholzi juhitud Saksamaa on viimase kahe ja poole aasta jooksul saatnud Ukrainale enim relvaabi. Ometi tahavad nüüd mõlema riigi konservatiividest opositsioonijuhid sundima Ukrainat Venemaale alistuma ja sõlmima rahu Kremli tingimustel.

Saksa konservatiivide juht nõuab rahuläbirääkimisi

Nii selgus vahetult pärast jaanipäeva, et Saksamaa konservatiivne opositsioonijuht Friedrich Merz soovib, et Ukraina alustaks Venemaaga rahukõnelusi.

Selmet toetada Ukraina rahva võitlust okupantidega, tahab Saksamaa suurima erakonna, Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) juht, et Ukraina läheks läbirääkimiste teed Venemaaga. Seda enam, kui enne Euroopa Parlamendi valimisi väitis Merz, et Saksamaa peaks tarnima Ukrainale kaugmaarakette Taurus, on ta praeguseks antud nõudmisest loobunud.

Väärib märkimist, et CDU on erakond Isamaa sõsarpartei ning Isamaa juht Urmas Reinsalu on hiljuti kohtunud CDU kõrgete ametnikega.

Trump ähvardab Ukraina üldse sõjaabist ilma jätta

Kuid veelgi suurimat reetmist kavandab hoopis USA presidendiks uuesti kandideeriv konservatiivne ärimees ja süüdimõistetud kurjategija Donald Trump.

Nimelt avalikustas uudisteagentuur Reuters teisipäeval, et Trumpi nõunikud valmistasid ette „rahuplaani“, mille järgi lõpetab Trump valituks osutudes igasugu abisaadetised Ukrainale, kui Kiiev ei nõustu kohe Venemaaga rahuläbirääkimisi pidama.

Avalikustatud dokumendis seisab, et plaani eesmärgiks on lahingutegevuse peatamine ning konflikti külmutamine piki praegust rindejoont. See tähendaks, et Ukraina oleks sunnitud jätma oma kodanikud elama Vene okupatsiooni ikke allning Kremli kontrolli alla jääksid Luhanski, Donetski, Zaporižžja ja Hersoni oblastite alad ning Krimm. Miljonid okupatsioonis elavad ukrainlased oleksid hüljatud ning Vene diktaator Vladimir Putin saaks kogu oma tahtmise.

Reutersi allikate sõnul on Trump juba andnud oma nõunike plaanile heakskiidu.

Vasaktsentristid on Ukraina parimad sõbrad

Eriti murettekitavad on need paljastused seetõttu, et Saksamaal toimuvad üldvalimised juba järgmisel aastal ning USA-s lausa käesoleva aasta novembris.

USA on seni saatnud Ukrainale relvaabi rohkem kui 50 miljardi euro ulatuses. Abi osutavate riikide pingereas on kohe teisel kohal Saksamaa, mis on saatnud üle 10 miljardi euro relvaabi. See-eest Euroopa tähtsaima liberaali Emmanuel Macroni juhitud Prantsusmaa on saatnud Ukrainale ainult 2,7 miljardi euro ulatuses relvaabi.

Tasub mainida, et Joe Biden on vasakpoolseim USA president mitmekümne aastakümne jooksul ning Olaf Scholz sai 2021. aastal esimeseks sotsiaaldemokraadiks Saksamaa kantsleri ametikohal rohkem kui 15 aasta jooksul.

Kui liberaalid teevad suuga suure linna ning konservatiivid nii Washingtonis kui Berliinis on valmis Ukrainat reetma, siis just Lääne vasaktsentristid on olnud Ukraina tugevaimad liitlased. Ukraina vajab võiduks rohkem selliseid liitlasi, mitte konservatiividest reetureid.

Artiklid samast kategooriast