Analüüs: kui oravad saavad oma tahtmise, siis pensionid külmutatakse ja tulumaksuvaba miinimum väheneb

Eesti uue valitsuse moodustamise kõnelused on jõudnud finišijoonele: erakonnad loodavad jõuda kokkuleppele käesoleva nädala lõpuks. Vaade analüüsis olukorda ja jõudis järeldusele: kui uues koalitsioonilepingus on kirjas pensionide ja tulumaksuvaba miinimumi kärbe, siis kõneluste võitjaks saab pidada Reformierakonda. Kui aga neid punkte uuest koalitsioonileppest ei leidu, siis väljuvad läbirääkimislaua tagant võitjateks sotsiaaldemokraadid.

Reformierakonna plaan eelarveseisu parandamiseks on minna pensionide ja vaesemate tulumaksuvabastuse kallale

Nii lekkis meediasse juba maikuus, et Reformierakond olevat laule pannud eelarveseisu parandamiseks pensionide indekseerimisest loobumise. Esimesena kirjutas vastavast oravate plaanist Eesti Ekspress.

Kuigi Rahandusminister Mart Võrklaev on sellise plaani olemasolu eitanud, siiski on igati usutav, et oravapartei sellist sammu sooviks astuda. Ei saa unustada ka seda, et härra Võrklaev ei otsusta valitsuses ammu eriti midagi ning tema on üks kindlamaid valitsusest väljajääjaid pärast Kristen Michali peaministri ametisse ametlikku astumist.

Teine plaan, mida Reformierakond on aga juba avalikult välja käinud, on tulumaksuvaba miinimumi vähendamine või koguni kaotamine. Sellist ideed eelarveseisu parandamiseks tutvustas Eesti Päevalehes ka Reformierakonna endine juht Taavi Rõivas.

Postimehe ajakirjanikud on juba välja arvutanud, et tulumaksuvaba miinimumi kaotamine tähendaks seda, et 820-eurose miinimumpalga saajale laekuks tegelikult pangakontole praeguse 763,18 euro asemel ainult 608 eurot kuus – töötaja kaotaks viiendiku oma sissetulekust.

Sotsid soovivad vähem kärpeid ja rohkem maksutõuse

Pole saladus, et suures puudujäägis eelarvet saab parandada ainult kahel viisil: kärpides või maksutõusude kaudu. Kui Reformierakond soovib selgelt minna kärpimise teed ja teha seda kohe suurelt, minnes pensionide ja tulumaksuvaba miinimumi kallale, siis samuti koalitsiooniläbirääkimistel osalevad sotsiaaldemokraadid soovivad pigem tõsta makse ja kärpida vähem.

“Meie kindel positsioon on kaitsta niigi juba haavatavamas seisus ühiskonnagruppe. Seepärast peaksidki täiendavat koormust kandma need, kes seda kanda jõuavad ja siin peab andma võimaluse nii jõukatele kui ettevõtetele solidaarselt panustada,” ütles nädalavahetusel sotside juht Lauri Läänemets ERR-ile.

“Sotsiaaldemokraatidele on oluline, et võimalike maksutõusude tuules ei mindaks pensione või tulumaksuvaba miinimumi vähendama, et haridus oleks jätkuvalt kõigile kättesaadav ja et kohalikku elu hoidvad omavalitsuste teenused ei kaoks kärbete tõttu sootuks ära,” lisas Läänemets.

Seetõttu saabki koalitsioonikõneluste tulemusi hinnata kahe lihtsa mõõdiku järgi: kui makse tõstetakse vähe, aga kärbitakse pensione ja tulumaksuvaba miinimumi, siis kõneluste võitjaks on Reformierakond. Kui pensionide ja madalapalgaliste maksuvabastuse kallale ei minda, aga maksud tõusevad, siis pigem on viimase sõna öelnud sotsid.

Kas pensionid ja madalapalgaliste maksuvabastus lähevad kärpimise alla või mitte, selgub juba lähipäevil.

Artiklid samast kategooriast