Avaldame kaastunnet!

Suri 7-aastane koroonaviirusega nakatunud poiss

Eile, 11. jaanuaril olid tavapärased koroonanumbrid eriti kurvad. Elu kaotas eelmisel ööpäeval kolm inimest, nende seas seitsmeaastane laps. Täna avaldatud andmetest võib lugeda, et elu kaotas veel neli inimest.

Terviseameti teatel on 12. jaanuari seisuga haiglas 240 koroonaviirusega nakatunud patsienti, mis on 11 võrra vähem kui päev varem. Neist 183 vajab haiglaravi raskeloomulise Covid-19 tõttu, nendest omakorda 143 ehk 78,1 protsenti on vaktsineerimata ja 40 ehk 21,9 protsenti on lõpetatud vaktsineerimiskuuriga.

Detsembri teises pooles ehk vanuserühmadest viimasena algas Eesti 5–11-aastaste laste vaktsineerimine koroonaviiruse vastu. Aastavahetuse seisuga on selles vanusegrupis jõutud 1400 lapse vaktsineerimiseni. Lapse vaktsineerimiseks saab lapsevanem aja broneerida, võttes ühendust lapse perearstiga. Aegu saab broneerida ka digiregistratuuris, kust on leitavad haiglate juures asuvate vaktsineerimiskabinettide, erameditsiiniasutuste vaktsineerimispunktide ja digiregistratuuriga liitunud perearstide ajad.

Ühtlasi kordame 1. detsembril Vaates ilmunud kolme soovitust Kaja Kallasele vaktsineerimise tõhustamiseks.

Millega parandada Eesti elanikkonna vaktsineerituse määra?

  • Riik peab kõnelema kriisis kindlalt, selgelt ja ühel häälel. Praegu on kommunikatsioon kohati vastukäiv, pihustunud ega pane vaktsineerimata sihtrühmi kaitsepookima.
    Moodustada tuleks venekeelse kommunikatsiooni operatiivgrupp, sest siin on potentsiaalselt kõige enam võita (ja kõige vähem tehtud). Maardu, Lasnamäe, Ida-Virumaa vaktsineerimise määr kõneleb oma.
  • Suur osa nakkusohtlikest kohtadest on linnade-valdade hallata: koolid, kultuurikeskused, hoolekandeasutused. Valitsus peab seadma igale omavalitsusele eraldi vaktsineerimiseesmärke. Selleks tuleb koostada omavalitsusega tegevuskava. Hõlmata vaktsineerimisprotsessi vallad ja linnad oma asutuste, inimeste ja kohaliku infovõimekusega.
  • Eakate riskirühm. Arvestades seda, et kõige haavatavamate kaitsmisel on peale nende elu kaitsmise ka ülekaalukas avalik huvi (piirangute vältimine, haiglate lahtiolek jm), on rahalise motivaatori rakendamine õigustatud. Igale pensionieas vaktsineerijale, sh tagantjärele, ja tõhustusdoosi saajale eraldada terviseteenuse sooduskupong väärtusega 250 eurot.
Artiklid samast kategooriast