Hiina haare Aafrikas muutub vaktsiinide läbi jõulisemaks

Hiina kindlustab oma positsioone Aafrikas veelgi. Nimelt võimaldab Euroopa – eriti Saksamaa – sellega, et keeldub vaktsiinipatente kaotamast, tõusta esile Hiinal, kes saab arenguriikide peamiseks vaktsiinitarnijaks. Lisaks aitab sellele jõudsalt kaasa ÜRO ebapiisava mahuga vaktsiinide jagamise skeem.

Pildil Hiina president Xi Jinping pidamas Hiina-Aafrika koostööfoorumi avakõnet. Foto: AP/Scanpix

Huvitav, kas pole? Arenenud riigid hurjutavad arenguriike pidevalt liigse majanduskoostöö eest Hiinaga, ent samal ajal oma tegevuse või tegevusetusega tõukavad Aafrikat Hiina rüppe.

Peame mõistma, et oleme pandeemias koos nii Eestis kui ka ülejäänud maailmaga. Keegi pole seda tahtnud, aga koos oleme siia sattunud ja üksi ei tule siit meist keegi välja. Ilma piisava vaktsineerimiseta kolmandates riikides saavad tekkida uuemad ja vingemad tüved, mis lõpuks murravad paremini läbi ka vaktsiinidest ning leiavad tee tagasi Euroopasse. Seetõttu on oluline, et esmakohal ei oleks ravimifirmade kasum – vaktsiinipatentide kaudu –, vaid üleilmne huvi ja vajadus säästa elusid ning pandeemiast koos võitu saada.

Viide

Forbesi uudisele: https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2021/11/30/china-steps-up-vaccine-diplomacy-as-xi-pledges-600-million-covid-19-jabs-to-africa-amid-omicron-outbreak

Artiklid samast kategooriast