Peaminister üheks päevaks

Rootsi peaministrivahetus kulgeb viperustega

Magdalena Andersson sai ametis olla napi päeva: kolmapäeval teatasid mõni tund pärast Rootsi esimese naispeaministri ametisse asumist rohelised, et lahkuvad koalitsioonist. Põhjusena nimetasid nad ebaõnnestunud riigieelarvet, mida Andersson rahandusministrina ette valmistas.
Magdalena Andersson: „Minu jaoks on see lugupidamise küsimus, kuid ma ei taha juhtida valitsust, mille õiguspärasust on võimalik kahtluse alla seada.“

 

Eelarve hääletusel läks sisse opositsiooniliste rootsidemokraatide ettepanek. Selle peale teatasidki rohelised, et nemad ei osale riigijuhtimises, kui eelarves on arvestatud paremkonservatiivide ettepanekuid.

Nende ettepanekute hulgas, mis paremkonservatiivid sisse surusid, on muuseas ette nähtud raha tuumaenergia jaoks, mis on rohelistele mõistagi ebameeldiv. Seetõttu rohelised ei tahagi sellist eelarvet ellu viia, küll aga toetavad endiselt Anderssoni peaministrina.

Et mitte heita kahtluse varju valitsuse õiguspärasusele, pidas Andersson targemaks valitsusjuhi kohalt tagasi astuda: „Minu jaoks on see lugupidamise küsimus, kuid ma ei taha juhtida valitsust, mille õiguspärasust on võimalik kahtluse alla seada.“

Suure tõenäosusega hakkab Rootsit juhtima sotsiaaldemokraatide üheparteivalitsus.

Artiklid samast kategooriast