Kiirvaade Rootsi ׀ Magdalena Andersson – Rootsi uus peaminister

Magdalena Anderssonist (54) saab tõenäoliselt sel kolmapäeval, 24. novembril Rootsi esimene naispeaminister.

 

Taust

Andersson on kogemustega poliitik, olnud rahandusminister alates 2014. aastast ehk osaline kolmes Löfveni valitsuskabinetis. Rootsi noorsotsidega liitus ta 16-aastasena 1983. aastal. Vahepeal oli ta mitmele ministrile nõunik ning 2014. aastal valiti Andersson ka Rikstagi liikmeks.

Kõrghariduse omandas ta majandusteaduses, mida tudeeris Stockholmis, Viinis ja Harvardi Ülikoolis Ameerika Ühendriikides. Nnii nagu Jüri Ratasel jäid temagi doktoriõpingud pooleli poliitilise karjääri pärast.

Juhul kui Magdalena Andersson kolmapäeval Rootsi parlamendi usalduse pälvib, ei ole ta poliitiline suund üdini kindel, kuid taustatööna kirjutatud poliitilised visioonidokumendid viitavad vasakpoolsemale poliitikale kui tema senine töö rahandusministrina. Seal kritiseerib ta turumehhanisme tervishoius, hariduses ja heaoluteenuste pakkumises.

 

Erakonna tugi

Praeguseks on Andersson saanud kõikide Rootsi sotsiaaldemokraatide piirkondade toetuse ning ka enamus Rootsi sotsiaaldemokraatide valijatest toetab just tema kandidatuuri peaministri positsioonile. Kui Rikstag Anderssoni vastu ei hääleta, siis saab temast Rootsi esimene naispeaminister.

Rootsi parlamendierakondade kirju palett

Nii nagu Löfven, peab temagi hakkama juhtima maailmavaateliselt kirjut koalitsiooni ja nende eripalgelisi ja kohati omavahel vastandlikke soove. Ametlikult on Rootsis praegu vähemusvalitsus sotside ja roheliste vahel, kuid usaldushääletustel tuleb arvestada ka keskpartei ja vasakpartei arvamusega.

Rootsi Sotsiaaldemokraatlik Tööpartei on alates 2020. aasta veebruarist hoidnud suurima toetusega erakonna tiitlit Rootsis; toetus on praegu 27 protsendi ligi.

Opositsioonis on Eesti Isamaad meenutavad Moderaadid ning paremäärmuslikud rootsidemokraadid, kes kõiguvad mõlemad umbes viiendiku toetuse peal.

 

Viited:

http://err.ee/…/rootsi-parlament-esitab… 

http://thelocal.se/…/what-you-need-to-know-about…

europeelects.eu/sweden

Fotod: Socialdemokraterna

Artiklid samast kategooriast